Co robimy

Przygotowujemy młodzież z domów dziecka do samodzielności. 

Otwieramy młodzież z domów dziecka na lokalne społeczności. Poznajemy ich z szefami kuchni, przedsiębiorcami i lokalną administracją, a oni uczą młodzież podstaw kuchennych działań, pozwalają podejmować decyzje i pomagają stanąć na własnych nogach.

Stworzyłyśmy skalowalny program, w który angażujemy lokalnych restauratorów i szefów kuchni, przedsiębiorców i ośrodki pomocy rodzinie. Przy ich udziale prowadzony jest cykl 4 warsztatów i kolacji finałowej. Każdy z warsztatów skupia się wokół jednego tematu, dając okazję do rozmowy i zdobycia konkretnego doświadczenia – jak planować zakupy, jak efektywnie wykorzystywać produkty, jak zrobić użytek z pory roku, jak zachować się przy stole. Na każdym z warsztatów przygotowujemy proste dania, które dają duże pole do modyfikacji. Po każdym spotkaniu uczestnicy otrzymują do wykonania nieobowiązkowe zadania – teoretyczne i praktyczne – utrwalające i poszerzające umiejętności zdobyte podczas zajęć. Można wykonać je samodzielnie lub w grupie, można też poprosić o pomoc osoby zaangażowane w program (kucharzy, wychowawców, wolontariuszy).

Program opisuje podstawowe zadania, które muszą zostać zrealizowane w ramach cyklu. Prowadzący szef kuchni może wzbogacić menu o kolejne potrawy, np. desery. Zaangażowane strony mogą wypracować propozycje poszerzenia go o wybrane aktywności i tematy.

Program skierowany jest do wychowanków w wieku od 14 do 17 lat oraz pełnoletnich mieszkańców mieszkań usamodzielniających.

 

(c) 2017-2018 Samodzielność od Kuchni   |   wykonanie: BioBRND.pl