Kim jesteśmy

Za powstaniem fundacji stoją Katia Roman‐Trzaska i Zuzanna Skoczek – założycielka szkoły gotowania dla dzieci Little Chef oraz edukatorka.

11‐letnie doświadczenie w edukacji kulinarnej dzieci i młodzieży, także ze środowisk marginalizowanych i zagrożonych wykluczeniem, pozwoliło na stworzenie prostego, skalowalnego programu wspierającego usamodzielnienie wychowanków domu dziecka. Znajomość branży HoReCa wpłynęła na dostrzeżenie luki w działalności dobroczynnej i odpowiedzialności społecznej biznesu w tym sektorze. Środowisko kulinarne niezwykle ciepło odpowiada na projekt – twarzami fundacji są znani polscy kucharze, którzy namawiają do współpracy kolejne osoby.
Działamy przy wsparciu Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.

Fascynatka edukacji kulinarnej i przedsiębiorczości kobiet. Nie może usiedzieć na miejscu, więc wstała zza prawniczego biurka, rozdała eleganckie garsonki i otworzyła pierwszą w Polsce szkołę gotowania dla dzieci Little Chef. A że nauka gotowania najbardziej jest potrzebna tym, którzy nie mają możliwości gotowania – młodzieży z domów dziecka – założyła fundację „Samodzielność od Kuchni”.

Katia Roman‐Trzaska

Fascynatka edukacji kulinarnej i przedsiębiorczości kobiet. Nie może usiedzieć na miejscu, więc wstała zza prawniczego biurka, rozdała eleganckie garsonki i otworzyła pierwszą w Polsce szkołę gotowania dla dzieci Little Chef. A że nauka gotowania najbardziej jest potrzebna tym, którzy nie mają możliwości gotowania – młodzieży z domów dziecka – założyła fundację „Samodzielność od Kuchni”.
Od ponad dekady uczy dzieci i młodzież rozmaitych umiejętności – od rozpoznawania interwałów po gotowanie. Fanka metod wspierających samodzielne myślenie. Pasjonatka antropologii jedzenia, analiz i infografik.

Zuzanna Skoczek

Od ponad dekady uczy dzieci i młodzież rozmaitych umiejętności – od rozpoznawania interwałów po gotowanie. Fanka metod wspierających samodzielne myślenie. Pasjonatka antropologii jedzenia, analiz i infografik.

Naszymi ambasadorami są:

Szef kuchni restauracji Ed Red, opiekun polskiej drużyny Bocuse d’Or, filozof

Adam Chrząstowski

Szef kuchni restauracji Ed Red, opiekun polskiej drużyny Bocuse d’Or, filozof
Skrzypaczka i szefowa kuchni, przez lata kierująca restauracją Opasły Tom PIW-u

Agata Wojda

Skrzypaczka i szefowa kuchni, przez lata kierująca restauracją Opasły Tom PIW‐u
Szef kuchni na zamku z Malborku, odtwarzający kuchnię Wielkiego Komtura

Bogdan Gałązka

Szef kuchni na zamku z Malborku, odtwarzający kuchnię Wielkiego Komtura
Historyk, dziennikarz, podróżnik kulinarny i popularyzator kuchni

Robert Makłowicz

Historyk, dziennikarz, podróżnik kulinarny i popularyzator kuchni
(c) 2017-2018 Samodzielność od Kuchni   |   wykonanie: BioBRND.pl