O nas

Samodzielność od kuchni

Gotuj i żyj po swojemu!

Usamodzielniamy przez gotowanie.

Wzmacniamy

Pierwszy krok do samodzielności to silne poczucie własnej wartości. Wzmacniamy gotowość do podejmowania decyzji, budujemy świadomość własnych umiejętności, wspieramy wiarę, że działając, możemy coś zmienić na lepsze i przekonanie, że nasze zdanie jest ważne.

Gotujemy

Wzbudzamy zainteresowanie jedzeniem i światem. Pokazujemy, jak jeść z korzyścią dla portfela i ziemi. Rozwijamy kreatywność, a przy okazji poznajemy nowe smaki i ćwiczymy odwagę, by ich próbować. Tworzymy siłę wspólnoty stołu.

Uczymy

Wspólnie szukamy rozwiązań, jak obrać cebulę, ale też jak zrobić coś z niczego, jak robić zakupy, jak słuchać i jak pracować z innymi. Uczymy młodzież, wychowawców i wolontariuszy. Razem z nami uczą kucharze, a my wszyscy uczymy się od młodzieży.

Młodzież

Życie po placówce

Co roku mury instytucjonalnych domów dziecka opuszcza około 2000 pełnoletnich wychowanków. Mają rozpocząć nowe życie, w którym nie potrafią się odnaleźć. Dwa razy częściej niż rówieśnicy trafiają na bezrobocie, a 90% przejawia objawy PTSD (zespół stresu pourazowego często spotykany u żołnierzy). Większość nie wierzy we własne siły.

wychowankowie w wieku 14–18 lat
dzieci i młodzież w pieczy zastępczej
usamodzielnieni z placówek
fundacja warsztaty gotowanie kuchnia garnki
Założycielka

Katia Roman-Trzaska

Pionierka dostępu dzieci do kuchni. Założycielka pierwszej i największej w Polsce szkoły gotowania dla dzieci Little Chef. Od 2007 roku dowodzi, że kuchnia jest szkołą, w której można nauczyć się historii, geografii, matematyki czy języków obcych. Nietuzinkowa osobowość, która dotrze do każdej osoby, by zarazić ją ideą i namówić do współpracy. Serce fundacji pełne empatii, energii i optymizmu.

kobieta założycielka fundacji
Założycielka

Zuzanna Skoczek

Specjalistka od przekuwania słów w działanie. Wierzy, że wielkie idee można wcielać w życie tylko dzięki współpracy, dlatego po nocach śni jej się wielofunkcyjna platforma łącząca pomysły z tymi, którzy chcą je realizować. Warsztaty kulinarne zamienia w trening umiejętności miękkich okraszony nietuzinkowym poczuciem humoru. Pasjami ogląda mapy i wybiera najtrudniejsze szlaki, po to żeby z nich schodzić i znajdować najmniej oczywiste wyjścia.

iga pietrusińska
Członkini zarządu

Iga Pietrusińska

Specjalistka od uwalniania twórczego potencjału, pasjonatka natury i piewczyni wewnętrznego ukojenia. W fundacji zajmuje się komunikacją i tworzeniem programu. Dba o dobrostan wolontariuszy i zespołu i cierpliwie podnosi kompetencje cyfrowe uczestników warsztatów. Trzecie oko fundacji — wprowadza spokój i podtrzymuje sens.

Fundacja w liczbach

Nasze dotarcie

mapa ikona biała

6 województw

26 placówek

ikona glowa wiedza

120 wychowawców

400 wychowanków

Nasi ambasadorzy

ambasador fundacji

Agata Wojda

wnosząca duszę i spokój do każdej restauracji, w której szefuje; skrzypaczka o wielkim talencie literackim

ambasador fundacji

Bogdan Gałązka

szczęśliwy człowiek, który został średniowiecznym kucharzem, twórca Gothic Cafe w malborskiej twierdzy i zapalony podróżnik

ambasador fundacji

Adam Chrząstowski

szef polskiej reprezentacji Bocuse d’Or, konsultant gastronomiczny, filozof

szef kuchni krytyk kulinarny

Robert Makłowicz

znany wszystkim historyk i sybaryta o sercu równym wyjątkowemu poczuciu humoru

fundacja ambasador

Patrycja Siwiec

redaktorka kulinarna, specjalistka od zarządzania w gastronomii. Kobieca część tandemu “Gościnność”

ambasador fundacji

Maciej Nowicki

dowodzi, że schabowy to nie kuchnia staropolska, szef kuchni w Muzeum w Wilanowie

Samodzielność od kuchni

Wesprzyj samodzielność!

Dzięki Twoim regularnym wpłatom możemy docierać do młodzieży, która właśnie stawia pierwsze kroki w dorosłym życiu.

Samodzielność od kuchni

Wesprzyj samodzielność!

Dzięki Twoim regularnym wpłatom możemy docierać do młodzieży, która właśnie stawia pierwsze kroki w dorosłym życiu.

Wpłać dzisiaj

Twój datek zostanie przekazany na organizację spotkania w mieszkaniu usamodzielniającym, edukacyjne warsztaty dla wychowawców lub warsztaty dla młodzieży.

Wpłaty bezpośrednie

Fundacja Samodzielność od kuchni

ul. Rejtana 15 lok. B

02–516 Warszawa

KRS 0000718683

nr konta:

70 1140 2004 0000 3402 7745 9938

Bądź z nami w kontakcie

Zapisz się do newslettera