O nas

Samodzielność od kuchni 

Gotuj i żyj po swojemu! 

Usamodzielniamy przez gotowanie.

Wzmacniamy

Pierwszy krok do samodzielności to silne poczucie własnej wartości. Wzmacniamy gotowość do podejmowania decyzji, budujemy świadomość własnych umiejętności, wspieramy wiarę, że działając, możemy coś zmienić na lepsze i przekonanie, że nasze zdanie jest ważne.

Gotujemy

Wzbudzamy zainteresowanie jedzeniem i światem. Pokazujemy, jak jeść z korzyścią dla portfela i ziemi. Rozwijamy kreatywność, a przy okazji poznajemy nowe smaki i ćwiczymy odwagę, by ich próbować. Tworzymy siłę wspólnoty stołu. 

Uczymy

Wspólnie szukamy rozwiązań, jak obrać cebulę, ale też jak zrobić coś z niczego, jak robić zakupy, jak słuchać i jak pracować z innymi. Uczymy młodzież, wychowawców i wolontariuszy. Razem z nami uczą kucharze, a my wszyscy uczymy się od młodzieży.

Młodzież 

Życie po placówce 

Co roku mury instytucjonalnych domów dziecka opuszcza około 2000 pełnoletnich wychowanków. Mają rozpocząć nowe życie, w którym nie potrafią się odnaleźć. Dwa razy częściej niż rówieśnicy trafiają na bezrobocie, a 90% przejawia objawy PTSD (zespół stresu pourazowego często spotykany u żołnierzy). Większość nie wierzy we własne siły.

wychowankowie w wieku 14–18 lat 
dzieci i młodzież w pieczy zastępczej 
usamodzielnieni z placówek 
fundacja warsztaty gotowanie kuchnia garnki
Założycielka

Katia Roman-Trzaska 

Pionierka dostępu dzieci do kuchni. Założycielka pierwszej i największej w Polsce szkoły gotowania dla dzieci Little Chef. Od 2007 roku dowodzi, że kuchnia jest szkołą, w której można nauczyć się historii, geografii, matematyki czy języków obcych. Nietuzinkowa osobowość, która dotrze do każdej osoby, by zarazić ją ideą i namówić do współpracy. Serce fundacji pełne empatii, energii i optymizmu.

kobieta założycielka fundacji
Założycielka

Zuzanna Skoczek 

Specjalistka od przekuwania słów w działanie. Wierzy, że wielkie idee można wcielać w życie tylko dzięki współpracy, dlatego po nocach śni jej się wielofunkcyjna platforma łącząca pomysły z tymi, którzy chcą je realizować. Warsztaty kulinarne zamienia w trening umiejętności miękkich okraszony nietuzinkowym poczuciem humoru. Pasjami ogląda mapy i wybiera najtrudniejsze szlaki, po to żeby z nich schodzić i znajdować najmniej oczywiste wyjścia.

iga pietrusińska
Członkini zarządu

Iga Pietrusińska 

Specjalistka od uwalniania twórczego potencjału, pasjonatka natury i piewczyni wewnętrznego ukojenia. W fundacji zajmuje się komunikacją i tworzeniem programu. Dba o dobrostan wolontariuszy i zespołu i cierpliwie podnosi kompetencje cyfrowe uczestników warsztatów. Trzecie oko fundacji — wprowadza spokój i podtrzymuje sens.

Fundacja w liczbach 

Nasze dotarcie 

mapa ikona biała

6 województw

26 placówek

ikona glowa wiedza

120 wychowawców

400 wychowanków

Nasi ambasadorzy 

ambasador fundacji

Agata Wojda 

wnosząca duszę i spokój do każdej restauracji, w której szefuje; skrzypaczka o wielkim talencie literackim 

ambasador fundacji

Bogdan Gałązka 

szczęśliwy człowiek, który został średniowiecznym kucharzem, twórca Gothic Cafe w malborskiej twierdzy i zapalony podróżnik 

ambasador fundacji

Adam Chrząstowski 

szef polskiej reprezentacji Bocuse d’Or, konsultant gastronomiczny, filozof 

szef kuchni krytyk kulinarny

Robert Makłowicz 

znany wszystkim historyk i sybaryta o sercu równym wyjątkowemu poczuciu humoru 

fundacja ambasador

Patrycja Siwiec 

redaktorka kulinarna, specjalistka od zarządzania w gastronomii. Kobieca część tandemu “Gościnność”

ambasador fundacji

Maciej Nowicki 

dowodzi, że schabowy to nie kuchnia staropolska, szef kuchni w Muzeum w Wilanowie 

Samodzielność od kuchni 

Wesprzyj samodzielność! 

Dzięki Twoim regularnym wpłatom możemy docierać do młodzieży, która właśnie stawia pierwsze kroki w dorosłym życiu.

Samodzielność od kuchni 

Wesprzyj samodzielność! 

Dzięki Twoim regularnym wpłatom możemy docierać do młodzieży, która właśnie stawia pierwsze kroki w dorosłym życiu.

Wpłać dzisiaj 

Twój datek zostanie przekazany na organizację spotkania w mieszkaniu usamodzielniającym, edukacyjne warsztaty dla wychowawców lub warsztaty dla młodzieży.

Wpłaty bezpośrednie

Fundacja Samodzielność od kuchni

ul. Rejtana 15 lok. B

02–516 Warszawa

KRS 0000718683

nr konta:

70 1140 2004 0000 3402 7745 9938

Bądź z nami w kontakcie 

Zapisz się do newslettera 

    na przetwarzanie moich danych przez fundację Samodzielność od kuchni zgodnie z polityką prywatności”

    Wysyłamy newslettery dzięki: