Samodzielność od kuchni
Gotuj i żyj po swojemu!
Usamodzielniamy przez gotowanie.
Wzmacniamy
Pierwszy krok do samodzielności to silne poczucie własnej wartości. Wzmacniamy gotowość do podejmowania decyzji, budujemy świadomość własnych umiejętności, wspieramy wiarę, że działając, możemy coś zmienić na lepsze i przekonanie, że nasze zdanie jest ważne.
Gotujemy
Wzbudzamy zainteresowanie jedzeniem i światem. Pokazujemy, jak jeść z korzyścią dla portfela i ziemi. Rozwijamy kreatywność, a przy okazji poznajemy nowe smaki i ćwiczymy odwagę, by ich próbować. Tworzymy siłę wspólnoty stołu.
Uczymy
Wspólnie szukamy rozwiązań, jak obrać cebulę, ale też jak zrobić coś z niczego, jak robić zakupy, jak słuchać i jak pracować z innymi. Uczymy młodzież, wychowawców i wolontariuszy. Razem z nami uczą kucharze, a my wszyscy uczymy się od młodzieży.
Młodzież
Życie po placówce
Co roku mury instytucjonalnych domów dziecka opuszcza około 2000 pełnoletnich wychowanków. Mają rozpocząć nowe życie, w którym nie potrafią się odnaleźć. Dwa razy częściej niż rówieśnicy trafiają na bezrobocie, a 90% przejawia objawy PTSD (zespół stresu pourazowego często spotykany u żołnierzy). Większość nie wierzy we własne siły.

Katia Roman-Trzaska
Pionierka dostępu dzieci do kuchni. Założycielka pierwszej i największej w Polsce szkoły gotowania dla dzieci Little Chef. Od 2007 roku dowodzi, że kuchnia jest szkołą, w której można nauczyć się historii, geografii, matematyki czy języków obcych. Nietuzinkowa osobowość, która dotrze do każdej osoby, by zarazić ją ideą i namówić do współpracy. Serce fundacji pełne empatii, energii i optymizmu.

Zuzanna Skoczek
Specjalistka od przekuwania słów w działanie. Wierzy, że wielkie idee można wcielać w życie tylko dzięki współpracy, dlatego po nocach śni jej się wielofunkcyjna platforma łącząca pomysły z tymi, którzy chcą je realizować. Warsztaty kulinarne zamienia w trening umiejętności miękkich okraszony nietuzinkowym poczuciem humoru. Pasjami ogląda mapy i wybiera najtrudniejsze szlaki, po to żeby z nich schodzić i znajdować najmniej oczywiste wyjścia.

Iga Pietrusińska
Specjalistka od uwalniania twórczego potencjału, pasjonatka natury i piewczyni wewnętrznego ukojenia. W fundacji zajmuje się komunikacją i tworzeniem programu. Dba o dobrostan wolontariuszy i zespołu i cierpliwie podnosi kompetencje cyfrowe uczestników warsztatów. Trzecie oko fundacji — wprowadza spokój i podtrzymuje sens.
Fundacja w liczbach
Nasze dotarcie
Nasi ambasadorzy
Samodzielność od kuchni
Wesprzyj samodzielność!
Dzięki Twoim regularnym wpłatom możemy docierać do młodzieży, która właśnie stawia pierwsze kroki w dorosłym życiu.
Samodzielność od kuchni
Wesprzyj samodzielność!
Dzięki Twoim regularnym wpłatom możemy docierać do młodzieży, która właśnie stawia pierwsze kroki w dorosłym życiu.
Wpłać dzisiaj
Twój datek zostanie przekazany na organizację spotkania w mieszkaniu usamodzielniającym, edukacyjne warsztaty dla wychowawców lub warsztaty dla młodzieży.
Wpłaty bezpośrednie
Fundacja Samodzielność od kuchni
ul. Rejtana 15 lok. B
02–516 Warszawa
KRS 0000718683
nr konta: